Notaris; definitie en werkzaamheden

Wat is nou eigenlijk de exacte definitie van een notaris? Wat zijn de werkzaamheden van een notaris? En voor welke zaken kan ik een notaris inschakelen? Dit zijn vragen waar niet iedereen een antwoord op weet, want de meeste mensen hebben wel eens van een notaris gehoord, maar weten niet exact alle details. Dat is ook niet zo gek. Maar daarom lees je in dit artikel antwoorden op deze vragen. 

Definitie van een notaris

Als je de letterlijke definitie opzoekt krijg je deze uitleg: Een notaris is een jurist en openbaar ambtenaar, benoemd door de overheid, die bevoegd is om authentieke akten te verlijden in de gevallen waarin de wet aan hem of haar die bevoegdheid toekent en een partij dit van hem verlangt.

Werkzaamheden van een notaris

Zoals je dus in de definitie kunt lezen gaat een notaris over juridische zaken. En dan helpt een notaris met name bij het maken van rechtsgeldige afspraken met andere mensen. Ook geeft een notaris passend advies in elke situatie en is het dus zijn of haar taak om rekening te houden met iedereen die er belangen bij heeft en of erbij betrokken is. Het is belangrijk dat een notaris onafhankelijk en onpartijdig is, omdat dit voor het beste resultaat zorgt in elke situatie. Nadat alles besproken is en de afspraken zijn gemaakt tussen jou en je notaris, dan wordt alles vastgelegd in een officieel document. Zo’n document is dus erg officieel en wordt een notariële akte genoemd. Dit document is bepalend in de rechtsgeldige afspraken die jij hebt gemaakt. Een notaris is actief op meerdere werkterreinen, maar de bekendste zijn:

  • Helpen bij het personen- en familierecht
  • Helpen bij onroerende zaakrecht
  • Helpen bij het rechtspersonenrecht

Personen- en familierecht

Dit werkterrein heeft onder andere te maken met het regelen van een erfenis of het opstellen van een testament.

Onroerende zaakrecht

Dit werkterrein heeft onder andere te maken met het kopen van een huis of het aannemen van een hypotheek bij een geldverstrekker

Rechtspersonenrecht

Dit werkterrein heeft onder andere te maken met een uitgifte van een aandeel of het wijzigen van de statuten.

Hopelijk is alles nu iets duidelijker en als je nog meer informatie wilt lezen klik hier.

Plaats een reactie